Volgorde behandeling

De volgorde van de orthodontische behandeling is doorgaans als volgt:

Eerste consult
Hierbij wordt in de eerste plaats geluisterd naar uw klacht en vastgesteld wat er wel en niet goed is. Vervolgens wordt de noodzaak van een behandeling in overleg met u vastgesteld. Verder wordt doorgaans ook de medische en tandheelkundige ziektegeschiedenis opgenomen.
Vaak wordt er al een overzichtsröntgenfoto vervaardigd. Er wordt een tijdsplanning gemaakt voor een eventuele behandeling.

Onderzoek
Het gebit en de mondholte worden bekeken en er worden doorgaans 2 tot 3 röntgenfoto’s gemaakt. Verder maken we gebitsafdrukken en ook gewone foto’s van het gezicht en het gebit.

Behandelplanbespreking
Alle verzamelde gegevens worden met u besproken en het definitieve behandelplan wordt doorgenomen. Het bereikbare behandeldoel en de tijdsplanning worden aangegeven.

Actieve behandelfase
Met behulp van beugels worden de kaak- en tandstand gecorrigeerd. Dit duurt doorgaans 6 maanden tot ongeveer 3 jaar en soms nog langer. Zonodig wordt gedurende deze fase een tussentijds evaluatieonderzoek gedaan.

Retentiefase
Wanneer het behandeldoel bereikt is, wordt de actieve beugel verwijderd en wordt doorgaans een retentiebeugel toegepast om de tanden en kiezen op hun nieuwe plaats vast te houden. Dit is doorgaans in de vorm van spalkdraadjes achter de tanden en vaak ook voor de nacht een uitneembare “retainer”.

Na een retentieperiode van circa 2 tot 5 jaar wordt een afsluitende controle en gesprek gehouden. Vaak wordt er dan nog een overzichtsröntgenfoto gemaakt.