Vastzittende apparatuur

De vastzittende beugels zijn bevestigd aan de tanden en kiezen en kunnen alleen door de orthodontist uitgenomen worden. De brackets of slotjes zijn op de tanden gelijmd; daaraan worden de draadbogen bevestigd, die de tanden en kiezen doen verplaatsen.

Zorgvuldig schoonhouden is erg belangrijk, daar de haakjes en uitsteeksels van deze beugels makkelijk veel vuil vasthouden! Het verzamelde vuil noemen we tandplak.
De plak geeft al na korte tijd ontkalkingvlekjes in het glazuur en ontsteking (rode zwelling en bloeding) van het tandvlees. Ontkalkingvlekjes zijn lelijk om te zien (kleur is wit tot bruin) en kunnen een voorloper zijn van gaatjes. Schoonhouden tussen de draadbogen en de tanden is dus enorm belangrijk. Dit kan het beste gebeuren met de tandenborstel en spiraalborsteltjes. Deze zijn verkrijgbaar bij de betere supermarkten of drogisterijen. Met de borstel vooral ook tussen de brackets en op het tandvlees poetsen. Vervang de borstels elke 2 tot 3 maanden. De tandenborstelkwaliteit moet medium zijn; het spiraalborsteltje de kleinste maat. De eerste set krijg je van ons.

Poets tenminste twee maal per dag, maar bijvoorkeur na iedere maaltijd met fluoride tandpasta

Tanden kunnen in het begin pijnlijk aanvoelen omdat er spanning op staat. Zachte kost is dan zeker aan te bevelen.

Vermijdt zoetigheid als je een vaste beugel hebt. Dit veroorzaakt namelijk sterke toename van de tandplak en geeft daardoor schade. Concentreer het eten en/of drinken bij voorkeur op 5 tot 7 momenten op een dag. Eventuele zoetigheid (koolhydraten) krijgt dan veel minder kans om een schadelijke werking uit te oefenen. Poets ook vooral met veel aandacht tenminste twee keer per dag.

Verder helpt hierbij fluoride in de tandpasta enorm. Ook is extra fluoridering noodzakelijk. Dit wordt door ons voorgeschreven. Plakverklikkers (rode kleurtabletjes) voor een controle van de poetstechniek moeten regelmatig thuis gebruikt worden. Deze plakverklikkers of disclosingtabletjes zijn bij de betere drogist of apotheek verkrijgbaar.

Wanneer je het snoepen niet kunt laten, gebruik dan suikervrije snoep!