De activator

Activatoren verbeteren de relatie tussen de boven -en de onderkaak, waardoor de tanden en kiezen op de juiste manier tegenover elkaar komen te staan. Je kunt daardoor beter kauwen en je mond makkelijker sluiten. Er worden door ons meestal de volgende modellen gebruikt:

De open activator – monobloc

Deze uitneembare beugel moet in principe bijna dag en nacht gedragen worden! In het begin doen de kauwspieren soms wat zeer, maar dit is na een paar dagen weer over.Open-activator

Wanneer mag de beugel uit?
– tijdens het eten
– tijdens tanden en beugel poetsen
– tijdens zwemmen en andere sporten
– tijdens leesbeurten op school
– tijdens bespelen van een blaasinstrument
– op je verjaardag

Ook gaat de beugel tijdens de slaap in het begin soms vanzelf uit; hij zit nogal los in de mond. Je tong en wangen moeten nog aan de beugel wennen.

Na 1 week moet dat over zijn. Zo niet, dan even een tussentijdse afspraak maken. In dat geval nemen we voor ‘s nachts een buitenbeugel erbij of er worden klemmetjes in de beugel bijgezet die houvast hebben aan de kiezen. Zo blijft de open activator goed in de mond zitten.

De snelheid waarmee de overbeet tussen je tanden wordt verbeterd is ongeveer 1 mm per maand. Schoonhouden van de beugel gaat goed met tandenborstel en pasta. Doe dit elke dag zeer zorgvuldig (net zoals je tanden), anders gaat de beugel stinken en krijg je misschien makkelijker gaatjes. Wanneer er veel aanslag of tandsteen op de beugel zit, kun je ook Steradent of een ander soort kunstgebittenreiniger gebruiken. Vaak helpt ook schoonmaakazijn bij hardnekkig tandsteenaanslag.

Mocht er iets aan de beugel stuk gaan, niet wachten tot de volgende afspraak, maar altijd even bellen!

De gesloten activator volgens van Beekvan-beek-buiten-beugel

Deze activator wordt vrijwel altijd in combinatie met een hoogtrekkende buitenbeugel (een “petje”) gebruikt. De beugel verbetert de stand van de bovenkaak t.o.v. de onderkaak. De daaraan bevestigde buitenbeugel trekt de bovenkaak wat omhoog en ook iets naar achteren.

Draag de beugel 14 uur per etmaal (bijvoorbeeld direct na het avondeten tot de volgende ochtend 8 uur). Wanneer een goede kaakstand bereikt is kan doorgaans de beugel wat minder worden gedragen. In het begin zullen de tanden wat pijnlijk zijn en los staan en ook kunnen je kauwspieren en je wangen wat gevoelig worden. Dit alles gaat binnen een week over.

Wanneer de beugel ergens in het tandvlees zou prikken, maak dan even een tussentijdse afspraak om het euvel te laten verhelpen; het gaat niet vanzelf over.

De snelheid waarmee de overbeet verbeterd is ongeveer 1 mm per maand. Voor het schoonhouden: zie het vorige hoofdstuk bij Open activator.

Buitenbeugel van Beek activator